Gepost door: X | oktober 22, 2007

Schuldbetutteling

Nederland – Kredietreclames op tv en internet moeten worden voorzien van een waarschuwing. Het kabinet verandert daartoe de wet om consumenten zo bewust maken van de gevaren: veel mensen gaan te makkelijk leningen aan. De maximale boete bij overtreding van de reclameregels gaat omhoog naar 1 miljoen euro. Het verplichten van waarschuwingszinnen bij leenreclames is onderdeel van een breed scala aan maatregelen die het kabinet neemt om het aantal mensen met problematische schulden terug te dringen.

Waarschuwingen bij elke reclame, op elk product. Niet teveel eten, naar de televisie staren en zo kunnen we straks heel lang doorgaan. De betutteling van de overheid gaat steeds een stapje verder en niemand doet iets. Morrend alles accepteren en zeuren op een verjaardagsfeestje. Als je teveel eet, krijg je buikpijn. Binnenkort niet meer? Mogen we dan geen buikpijn meer krijgen?

Vreemd allemaal, want er worden steeds meer verantwoordelijkheden bij de bevolking teruggelegd. We mogen Oma en Opa weer verzorgen uit eigen portemonnee. En nu mogen we eigenlijk geen schulden meer maken. Alsof waarschuwen helpt. Op elk pakje cigaretten staat dat je er dood van gaat, maar iedereen paft vrolijk door. De ziektekostenverzekering dekt alles. Risico’s kun je dus verzekeren, zelfs al ga je daarna toch dood.

Wat mij betreft mogen de banken ook wel iets meer risico lopen. Nu beloven ze iedereen gouden bergen en  komen desnoods het geld thuisbrengen om je vervolgens voor het gerecht te slepen als je niet (op tijd) terugbetaalt. Als geld lenen wat genuanceerder zou gaan, was dat veel minder nodig.

Als iemand een lening afsluit, mag de overheid zich daar niet mee bemoeien. Als iemand zich in de schulden wenst te steken, moet dan kunnen. Als iemand daarna in de goot terechtkomt, heeft hij daar zelf voor gekozen. Laten de geldschieters maar een risicoverzekering creëren die je als schuldnemer verplicht moet nemen bij een lening. Ooit zei het CDA dat de regels zouden worden vereenvoudigd in Nederland, maar er worden alleen maar meer regels bedacht. Een heilloze weg.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: