Gepost door: X | mei 19, 2008

Vrijheid van meningsuiting wordt sluipend onderuit gehaald

Er is reden om bezorgd te zijn over de ontwikkelingen waar het gaat om de vrijheid van meningsuiting. Wie zijn mening geeft over met name politieke, multiculturele en religieuze zaken loopt een steeds grotere kans op juridische consequenties. Dat maakt mij niet alleen voorzichtig, maar vooral angstig. Je ziet het de verkeerde kant opgaan, maar zelfs daar durf je nauwelijks iets van te zeggen.

Gregorius Nekschot maakt scherpe cartoons, daar is iedereen het wel over eens. Maar haatzaaiend, opruiend? Volgens mij gewoon scherp, maar niet meer dan dat. Maar de Nederlandse overheid gaat er achteraan. De cartoonist wordt gearresteerd, het lijkt op censuur en nuchter geconstateerd: dat is het ook. Het Meldpunt Discriminatie zal er blij mee zijn en mensen die hypocrisie als hoogste levensstandaard hebben gekozen ook, maar het is triest dat je niet kunt zeggen, tekenen of in enige vorm kunt publiceren wat je denkt.

Gregorius Nekschot werkt anoniem, want Theo van Gogh werd door een dolgedraaide moslim vermoord en dat maakt een mens terecht bang. Nekschot neemt religieuze zaken op de hak en dat doet hij op een keiharde manier. Niet altijd op een smaakvolle wijze, maar elk vogeltje zingt nu eenmaal zoals het gebekt is. Dat moeten we gewoon accepteren en iedereen mag kiezen of hij er kennis van wenst te nemen of niet. Maar juist daar grijpt de overheid in. De overheid wil graag bepalen wat goed of niet goed voor ons is. De overheid bepaalt dat Gregorius Nekschot op z’n minst lastig is en dus wordt Nekschot op dubieuze wijze aangehouden. Ik kan niet anders dan gruwelen van de man of vrouw die een handtekening onder het aanhoudingsbevel heeft gezet. Maar er is meer aan de hand.

Het weekblad Opinio publiceert een rede van Jan Peter Balkenende waarin de minister-president de islam het grote probleem noemde. Op zich zou dat getuigen van enig inzicht, ware het niet dat de opmerking van Balkenende een verzinsel was. Opinio’s hoofdredacteur Jaffe Vink spreekt in het Algemeen Dagblad van 4 april 2008 over ‘Er kwam een bijna intimiderende overkill vanuit de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) op ons af.’ Gelukkig durfde de rechter Balkenende in het ongelijk te stellen. ‘Het artikel is overduidelijk een verzinsel dat op karikaturale wijze polemiek omtrent het christendom en de islam aan de orde stelt en uitlokt,’ bepaalde de rechtbank in Amsterdam (bron: AD).

Balkenende laat het er niet bij zitten. Er wordt een bodemprocedure gestart door de landsadvocaat en zo wordt er op kosten van de belastingbetaler gekeken of het Nederlandse volk nog verder kan worden beknot in zijn vrijheid. Het volk financiert aldus het tot stand komen van de politiestaat Nederland waarbij de vrijheid van meningsuiting steeds verder wordt beperkt of zelfs om zeep wordt geholpen waar het gaat om politieke, multiculturele of religieuze uitingen.

Ik vind dat iedereen alles moet kunnen zeggen, schrijven, fotograferen, tekenen of hoe dan ook. Ik heb er geen boodschap aan dat er mensen zijn die daar moeite mee hebben. Wie ergens een gedachte, mening of visie over heeft, moet dat kunnen doen. De beperkingen die ons steeds meer worden opgelegd zijn niet alleen frustrerend, maar vooral eng. Het kan niet zo zijn dat de overheid zich door angst laat leiden, een land moet staan voor zijn verworven vrijheden. Dat lijkt nog nauwelijks het geval.

Als Geert Wilders een filmpje over de Islam uit wil brengen, wordt direct gekeken of dat verboden kan worden. De inhoud is niet relevant, de overheid is bang dat er landen of regimes zijn die zich kwaad zullen maken over het filmpje in kwestie. Premier Balkenende biedt – zonder iets van het filmpje te hebben gezien – zijn excuses aan. Nota bene aan landen die eeuwen achterlopen op het moderne westen en primitief denken de boventoon voert. Landen zonder vrijheden, landen die bol staan van de ellende die voortkomt uit waar wij nu juist in alle vrijheid op- of aanmerkingen over willen maken.

Nederland haalt sluipend de vrijheid van meningsuiting onderuit en we mogen alleen nog vriendelijk en aardig zijn voor andere landen die zonder blikken of blozen middeleeuws denken en handelen. We mogen van CDA-minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen niet zeggen dat Israël met regelmaat racistisch handelt en dingen doet die het politieke daglicht niet kunnen verdragen. We mogen steeds minder en steeds meer zal er worden geprocedeerd om mensen de mond te snoeren. Mensen die de vrijheid van meningsuiting propageren worden straks opgesloten, terwijl achterlijke regimes met fluwelen handschoenen worden bejegend en in bescherming genomen. En dat… door politici die wij zelf hebben gekozen. We hebben een vloek over ons uitgeroepen!!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: